Pasianssit ovat tunnetusti viihdyttäneet niin vihtiläisiä, kun tuhansia muitakin suomalaisia jo jopa satoja vuosia. Perinteinen Klondike-pasianssi onkin näkynyt kirjallisuudessa jopa jo vuonna 1783, kun saksalainen pelikirja kuvasi kyseistä korttipeliä. Kuitenkin modernit pasianssit, kuten Vapaakenttä on tullut yleisempään tietoisuuteen vasta 1950 luvun tienoilla. Sittemmin onkin julkaistu jopa tuhansia erilaisia pasianssikirjoja mitä mielenkiintoisimmista pelivariaatioista.
Monet varmasti muistavat pasianssin lähinnä Microsoft Windowsin Solitairesta, mutta moni ei tiedä miksi Microsoftin johtajat päättivät asentaa Windowsiin pasiansseja. Syynä kenties yllättävästi oli se, että Microsoft halusi pehmentää käyttäjien suhtautumista Windows-käyttöjärjestelmään, jotta se ei vaikuttaisi niin ällistyttävältä. Microsoft tämän ohella myös muun muassa opettaa pasianssien avulla ihmisille hiiren käyttöä.
Microsoft päättikin esiasentaa kaikkiin Windows-tietokoneisiin niin Spider, Klondike, kuin Vapaakenttä-pasianssin. Näistä kolmesta suosituimmaksi versioksi osoittautui perinteisen Klondiken sijaan Spider Pasianssi. Kenties Spiderin haastavuus on yksi keskeisimmistä tekijöistä sen menestykseen ja suosioon.
Pikakelauksella tähän päivään vuonna 2018 voidaankin iloksemme todeta, että enää ei ole tarvetta esiasennella pasiansseja, vaan jokainen versio löytyy nettiversiona ja jopa pelattavissa olevana myös mobiililaitteilla.
Kysymys tälle päivälle kuuluukin, tuleeko vielä joku päivä kokonaan uusi versio pasianssista, joka mullistaa koko historian näistä tunnetuista korttipeleistä? Vai jatkuuko vihtiläisten – kuten koko muun suomen suosituimpina edelleen yllä mainitut vanhat klassikot? Tähän emme tiedä vastausta, mutta sitä on erittäin hauska spekuloida.