Pasianssi – Korttipelien suosikkeja

Pasianssi – Korttipelien suosikkeja

Näin pimeänä syksyiltana, ennen talven valkoisen lumen tuloa, saattaa välillä kaivata jotain muutakin tekemistä, kuin televisio tai älypuhelin, jotain yksinkertaisempaa.

Korttipelejä löytyy satoja erilaisia, ne ovat hyvää viihdettä. Jotkut pelaavat ajoittain blackjackia baareissa tai pokeria kasinoilla, perheilloissa taas usein on läsnä ristiseiska sekä seiska, mutta entä pasianssi – peli johon olemme enemmän tottuneet yksinäisinä iltoina.

Pasianssit ovat hyvin yksinkertaisia pelejä, joita pelataan yksin, ja ne on pitkään olleet saatavilla tietokoneillekin. Kuten muistakin korttipeleistä niin näitä pasianssi-pelejä löytyy useampi eri versio, jotka ovat kehittyneet vuosien saatossa.

Nimen historiaa

Suomenkielinen nimi pasianssi tulee ulkomailta, Ranskassa sekä Englannissa pelien termi on ”Patience” joka siis tarkoittaa kärsivällisyyttä, jota useimman voittamiseen vaaditaan tietyssä määrin. Yhdysvalloissa nämä yksinpelinä toimivat korttipelit tunnetaan nimellä solitaire, joka taas vastaa yksinäisyyttä. Peli on yleensä juurikin sitä, kärsivällisesti yksin pelattava korttipeli.

Kun puhutaan pasianssista niin ei oikeastaan ajatella sitä niinkään yleisterminä vaan jos joku sanoo pelaavansa pasianssia hän usein siis viittaa klondike pasianssiin sekä spider pasianssiin, jotka meillä täällä Suomessa ovat ne yleisimmät.

Pasianssi pelit ovat itseasiassa paljon monipuolisemmat kuin kenties ensin tulee mieleen, ja niitä on todellakin helpompia ja vaativampia versioita.

Korttipelien historiasta yleisesti

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, korttipelejä löytyy satoja erilaisia, ellei jopa tuhansia, joista useampi on vanhempi kuin uskoisi ja moni taas nuorempi kuin kuvittelisi. Esimerkiksi Nintendo, joka nykyään on tunnettu konsoleista, aloitti keräilykorttipelistä jo ennen kuin Ottomaanien valtakunta tuhoutui. Pokeri taas on paljon nuorempi kuin mitä Hollywood, sekä lukemattomat videopelit ovat antaneet olettaa.

Korttipelit ovat myös osana okkultismia, Tarot-kortit ovat tietyllä tavalla osa omaa peliään, joiden taustalla on hieman mystisyyttä, taikuutta ja velhoutta. Toiset uskovat, toiset eivät.

Pasianssien ja tavallisten korttipelien lisäksi löytyy myös UNO-peli ja monet erilaiset kortti- sekä keräilykorttipelit, jollainen mm. Pokemon- pelikin on.

Pasianssi ja ranskalaiset

Pasianssi taas on tietyllä tavalla hyvinkin nuori, jos vertaa moneen kiinalaiseen peliin. Moni ajattelee pelin olevan peräisin Ranskasta koska pelin nimitykset tulevat ranskankielestä mutta ranskalaiset kiintyivät peliin vasta 1800- luvulla vaikka pelistä on ollut viitteitä kirjallisuudessa jo 1700- luvulla, on myös arvioitu, että peli olisi tätäkin reilusti vanhempi. Toiset arvelevat, että pasianssi olisi lähtöisin Saksasta tai jopa Pohjoismaista, vaikkakin se vasta Ranskan kautta levisi mm. Amerikan mantereelle.

Ensimmäinen kirjallinen maininta pelistä on 1788 julkaistussa saksalaisessa Das Neue Königliche L´Homble-Spelissä, kylläkin noin 1765 siitä kirjoitettiin tarot-korttien tyylisesti Tanskassa ja Norjassa, eli pasianssi tuli esille yhtenä ennustamisen muotona.

Pasiansseja on helppoja niille pelaajille, jotka vain haluavat kuluttaa aikaan helpolla tavalla ja saada ilon tunteita silloin tällöin voittamisen kautta. Mutta on myös vaikeampia pasiansseja, jossa pelkkä tuuri ei riitäkään välttämättä voittoon, vaan pelaajan pitää oikeasti taktikoida korttiensa kanssa.

Nykyään netin pasiansseihin on liitetty erilaisia pistelaskuautomaatteja ja aikaanliittyviä rajoja ja näin on saatu eri pelien yhteyteen TOP-pelaajien listoja eli ketkä ovat saaneet ratkaistua mahdollisimman vähin siirroin ja nopeasti koko pasianssin. Tämä nykysuuntaus on tuonut pasianssiin entistä sosiaalisemman näkökulman, eikä peli ole enää täysin yksin pelattava vaan oman pelaamisen kehittyessä voi myös haastaa toisia pelaajia, tai vähintäänkin omaa taitotasoaan parhaimpien pelaajien tuloksia vastaan.

Suomessakin on julkaistu useampi pasianssikirja, mm. 2003 Ilmo Kurki-Suonion Pasianssit ja sitä ennen Ursula con Lynckerin Suuri pasianssikirja: 111 kiinnostavaa peliä aloittelijoille ja kokeneemmille pelaajille.