Tupakoinnin lopettaminen ei todellakaan ole helppo rasti. Tai osa pystyy lopettamaan kerrasta ja helposti kehittämällä nopeasti jotain muuta tupakoinnin tilalle: syömisen, lukemisen, harrastamisen, liikkumisen…. mutta kaikki eivät tähän samaan pysty. Mikä sitten tekee tupakasta irti ottamisen niin vaikeaksi, ja miten me voisimme auttaa ja tukea henkilöitä, jotka ovat sitä tekemässä?
Tupakointi perustuu riippuvuuteen
Se, että tupakka aiheuttaa riippuvuutta ei edes välttämättä ole se pahin asia, vaan se, että tupakoitsija altistaa muut ympärillään olevat samoille haitallisille asioille. Siksi markkinoille ovat tulleet tuotteet kuten nikotiinipussit tai Zonnic, ja monet muut, joilla tupakoitsijan on entistä helpompi päästä eroon itse polttamisesta.
Tupakan suhteen riippuvuus rakentuu kahdesta eri asiasta. Toisaalla on tupakan sisältämä nikotiini, ja toisaalla on tupakoinnin sosiaalinen ja aktiivinen puoli. Monelle tupakoitsijalle varsinaisesta polttamisesta on tullut olennnainen osa arkeja, ja vaikkei varsinainen tupakka olisi se mikä tekee riippuvaiseksi, niin se tekeminen on.
Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, ja parissa tunnissa tupakoinnin jälkeen sen pitoisuus elimistössä on jo laskenut, ja on uuden savukkeen aikan. Mitä enemmän ihminen sitten tupakoi, sitä enemmän keho kestää nikotiinia. Nikotiini tuottaa myös mielihyvä aivoissa, mutta jos tupakoinnin lopettaa niin yleensä vieroitusoireet eivät kestä kuin päiviä, mutta esimerkiksi painonnousu voi kestää kuukausia.
Passiivinen tupakointi
Tupakoinnin hankalat puolet tulevat esille siinä, että noin joka kymmenes suomalainen lapsi joutuu tupakoimaan passiivisesti. Kotona, autossa, vanhempiensa seurassa – eivätkä nämä vanhemmat mieti sitä, mitä tupakointi saa aikaiseksi heille itselleen, saatikka sitten lapsilleen. Tupakansavu heikentää lapsen vastustuskykyä ja ärsyttää silmiä, kurkkua ja hengitysteitä. Vanhempien tupakointi lisää myös lapsen riskiä sairastua toistuviin tulehdussairauksiin, astmaan ja allergioihin.
Se on tapa reagoida tunnetiloihin, tilanteisiin ja paikkoihin. Tupakoinnin avulla yritetään välttää tai sietää epämiellyttäviä tunteita. Toisaalta se voi olla tapa vahvistaa myönteisiä kokemuksia.
Myös erilaiset paineet, stressi, väsymys ja nälkä laukaisevat helposti tarpeen tupakoida. Siksi onkin varsin erikoista huomata ja ymmärtää, että tupakointi myös aiheuttaa väsymystä, streissä, alakuloisuutta ja vie mennessään osan makuaistiamme ja hajuaistiamme. Pitkään tupakoinut ihminen maistaa ruoat todella paljon heikommin kuin ei tupakoitsijat.
Passiivinen tupakointi voi lisätä myös työpaikoilla poissaoloja sen aiheuttaessa esimerkiksi päänsärkyä tai huonovointisuutta ei polttajien keskuudessa. Tilastollisesti on laskettu että tupakoitsija aiheuttaa noin 2000 euron ylimääräisen vuosikulun työnantajalle.
Auta ja tue
Tupakointi on monille sosiaalinen asia. Tupakoitsija menee tupakalle toisten tupakoitsijoiden kanssa, ja siksi esimerkiksi työpaikalla mietittäessä tupakoimattomaksi työpaikaksi muuttumista, kannattaa ottaa tupakoitsijat mukaan suunnitteluun. Hyvällä suunnittelulla voidaan saada aikaiseksi miellyttävä taukotila, taukotoiminta tai jotain muuta vastaavaa, joka ei kuitenkaan johda tupakointiin. Ja jos itse vielä poltat, pyri polttamaan siten, että et pyydä kaveriasi mukaan, joka ei polta! Ja jos kaverisi on aloittamassa tupakkalakkoa, tue häntä, älä polta hänen läheisyydessään.
Ensimmäisen askeleen ottaminen ja lopettamispäätöksen tekeminen on suuri saavutus. Kun päätät olevasi valmis lopettamaan tupakanpolton, kannattaa ottaa vastaan kaikki mahdollinen tuki, joka auttaa sinua pysymään päätöksessäsi.
Kun päätät lopettaa tupakoinnin, älä torju apua, äläkä väheksy mahdollisia apuvälineitä tai tuotteita. Kaikki eivät pysty lopettamaan kerrasta. Mutta kun olet tehnyt päätöksen, luovuta pois myös kaikki tupakointiin liittyvät asiat kotoasi ja autostasi. Etene suunnitelmasi mukaisesti. Pidä myös tupakoinnin lopettamisen hyödyt ja tupakoinnin haitat mielessä. Tee kodistasi kerralla savuton.
Tupakoinnin lopettamisen jälkeen nikotiinin kohottama verenpaine ja sydämen syke alkavat palautua nopeasti. Verenkierto alkaa parantua joidenkin viikkojen kuluttua, ja yskä ja hengitysvaikeudet vähenevät 3–9 kuukauden kuluttua. Tupakoinnin lopettaminen vähentää koettua stressiä, ja lopettamisen jälkeen unen laatu paranee ja määrä kasvaa. Hajuaisti alkaa kohentua jo muutamassa päivässä, erektiohäiriö paranee joka neljännellä tupakoinnin lopettaneella miehellä.
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00337