Auton ylläpito: Säästä rahaa ja pidennä menopelilläsi kilometrejä

Auton ylläpito

Auton omistaminen Suomessa on vapauttavaa, mutta se voi myös olla melkoinen rahareikä, jos ylläpitoon ei panosta. Säännöllinen huolto ja ennakoiva korjaus voivat kuitenkin säästää sinut ikäviltä yllätyksiltä ja pidentää autosi käyttöikää huomattavasti. Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten voit pitää autosi huippukunnossa ja välttää turhat korjaamokäynnit.

Miksi auton ylläpito on niin tärkeää?

Auton säännöllinen huoltaminen ei ole vain rahan säästämistä. Se on myös turvallisuuskysymys. Huoltamaton auto voi olla vaarallinen niin kuljettajalle kuin muille tielläliikkujille. Lisäksi hyvin huollettu auto pitää arvonsa paremmin, mikä on tärkeää, jos suunnittelet myyväsi autosi tulevaisuudessa.

Auton ylläpidon perusteet: Näihin kannattaa panostaa

 1. Säännölliset huollot: Autonvalmistajan huolto-ohjelman noudattaminen on ehdoton perusta. Huoltovälit vaihtelevat automerkkien ja mallien välillä, joten tarkista oikea huoltoväli autosi ohjekirjasta.
 2. Moottoriöljyn vaihto: Moottoriöljy on auton elinehto. Se voitelee moottorin osia, vähentää kitkaa ja estää moottorin ylikuumenemisen. Öljynvaihtoväli riippuu käytetystä öljystä ja ajomäärästäsi, mutta pääsääntöisesti öljyt tulisi vaihtaa 10 000–15 000 kilometrin välein tai vähintään kerran vuodessa.
 3. Renkaiden kunto: Tarkista renkaiden ilmanpaineet säännöllisesti ja varmista, että kulutuspintaa on riittävästi. Vaihda renkaat tarvittaessa uusiin. Kesärenkaat tulee vaihtaa talvirenkaisiin ja päinvastoin sääolosuhteiden mukaan.
 4. Jarrut: Jarrupalat ja -levyt kuluvat käytössä, joten niiden kunto tulee tarkistaa säännöllisesti. Jarrunesteen vaihtoväli on yleensä 2–3 vuotta.
 5. Akun kunto: Akun kestoikä on rajallinen, ja se voi heikentyä nopeasti kylmällä säällä. Tarkista akun kunto säännöllisesti ja vaihda se tarvittaessa uuteen.
 6. Valot ja vilkut: Varmista, että kaikki valot ja vilkut toimivat moitteettomasti. Puhdista ajovaloumpiot säännöllisesti, jotta valoteho pysyy hyvänä.
 7. Tuulilasinpyyhkijät: Kuluneet pyyhkijänsulat jättävät ikäviä raitoja tuulilasiin ja heikentävät näkyvyyttä. Vaihda pyyhkijänsulat tarvittaessa uusiin.
 8. Pesunesteet: Pidä aina riittävästi pesunestettä sekä tuulilasille että ajovaloille. Talvella on tärkeää käyttää pakkasenkestoa pesunestettä.
 9. Korin kunto: Pese autosi säännöllisesti ja vahaa se muutaman kerran vuodessa. Näin suojaat maalipintaa lialta, suolalta ja UV-säteilyltä.
 10. Sisätilojen puhtaus: Imuroi ja puhdista auton sisätilat säännöllisesti. Näin ehkäiset bakteerien ja homeen kasvua.

Ennakoiva auton ylläpito: Näin vältät ikävät yllätykset

 • Kuuntele autoasi: Opi tunnistamaan autosi äänet ja mahdolliset muutokset sen toiminnassa. Jos huomaat jotain epätavallista, vie autosi korjaamolle tarkastettavaksi.
 • Pidä silmällä nesteitä: Tarkista säännöllisesti moottoriöljyn, jäähdytysnesteen, jarrunesteen ja ohjaustehostimen nesteen määrät. Lisää nesteitä tarvittaessa.
 • Seuraa varoitusvaloja: Jos kojelautaan syttyy jokin varoitusvalo, selvitä sen merkitys ja toimi ohjeiden mukaisesti. Älä viivyttele korjaamokäyntiä, jos varoitusvalo sitä vaatii.
 • Pidä huoltokirja ajan tasalla: Merkitse kaikki huollot ja korjaukset huoltokirjaan. Näin pysyt kärryillä siitä, mitä autollesi on tehty ja milloin seuraava huolto on ajankohtainen.

Auton ylläpito kannattaa aina

Auton ylläpitoon panostaminen on aina kannattavaa. Se säästää sinut ikäviltä yllätyksiltä, pidentää autosi käyttöikää ja parantaa sen jälleenmyyntiarvoa. Muista, että hyvin huollettu auto on myös turvallisempi ja mukavampi ajaa.