Elinvoimaisuudella kolmen kärkeen Suomen Liikkuvin Kunta -kilpailussa

Vihdin kunta on päässyt ehdolle Suomen liikkuvin kunta -kilpailussa. Kunnan strategiassa elinvoima ja liikkuminen ovat pääteemoja. Voittaja julkistetaan 17.1.2019 järjestettävässä Urheilugaalassa.

Liikunnan tukeminen on Vihdin kuntastrategiassa

Vihdissä harrastamisen helppous sekä liikkumisolosuhteiden edistäminen on tunnistettu vetovoimatekijöiksi kilpailussa uusista asukkaista. Tämä näkemys on kirjoitettu auki Vihdin kunnan strategiaan, jossa on 2 pääteemaa: elinvoima ja liikkuminen. Sloganiksi on valittu ”Asu siellä, missä elät! –Aktiivisten ihmisten Vihti”. Kesällä 2018 Vihdin kunnassa toteutettiin organisaatiouudistus, jonka myötä perustettiin aktiivisuutta tukemaan uusi Elinvoimapalveluiden palvelukeskus.

Vihdissä liikunnan tulokset ovat olleet hyviä jo TEAviisarin käyttöönotosta eli vuodesta 2010 alkaen. Vihdin kunnan Liikuntatoimenjohtaja Raija Ranta-Porkka on tyytyväinen siihen, että pitkäjänteinen työ liikunnan edistämiseksi Vihdissä on huomattu myös Kuntaliitossa.

Liikunta on mukana Vihdin kaikkien aikojen suurimmissa investointihankkeissa

Vihdin Kirkonkylän koulukeskus Campus on Vihdin kunnan historian suurin yksittäinen investointi ja yksittäinen liikuntakokonaisuus. Noin puolet koko investoinnista käytetään liikunnan edistämiseen. Campuksen liikuntahallia rakennetaan jo ja tulevaisuudessa valmistuu lähiliikunta-alue, jonne rakentuvat useiden eri lajien liikuntapaikat.

Vihdin Etelä-Nummelan alueelle on suunnitelmissa koulu- ja päiväkotikeskus ja kokonaisuuteen sisältyvä liikuntapuisto. Puiston rakentaminen on käynnistetty Suomen ensimmäisiin kuuluvalla estetemppuradalla, Pajuniityn Bootcampilla. Rata syntyi osallistuvan budjetoinnin tuloksena ja Kompanin Suomen Unelmien liikuntapaikka -kilpailun yhteistyönä. Lisäksi alueella on jo koirapuisto. Puiston rakentamista jatketaan monitoimihallilla

Yhteisöllisyys tekee eri ikäisten liikkuminen mahdolliseksi Vihdissä

Lähes 30 000 asukkaan Vihdin kunnan noin 200 liikuntapaikkaa ylläpidetään kunnan omalla työllä ja järjestö- ja yritysverkoston avulla. Liikuntapaikkojen sijoittuminen koulu- ja päiväkotitoiminnan yhteyteen on mahdollistanut korkean käyttöasteen. Viikoittain järjestöt ja liikuntapalvelut liikuttavat noin kahtatuhatta kuntalaista, minkä lisäksi noin 200 henkilöä liikkuu vapaaehtoisten lähiliikuttajien vetämissä ryhmissä. Kunnan liikuntatiloissa olevat välineet ovat jokaisen tilankäyttäjän vapaasti käytettävissä. Vihdin oma erikoisuus on seikkailuliikuntatapahtuma Vihti Race. Vihti Racea on järjestetty vuodesta 2008 alkaen ja se vetää osallistujia myös kunnan ulkopuolelta.

Yhteisöllisesti toteutetuissa liikunnankehittämishankkeissa kolmas sektori on mukana tai päävastuussa. Viime vuosien erilaisia suurhankkeita ovat mm. Nummelanharjun liikuntahalli, uudet kamppailu- ja painisalit, hiihtomaja, Nummelanharjun kuntoradan peruskorjaaminen, kaksi uutta ulkokuntosalia, Kolmen tähden areena -kenttä, uimarantojen kohentaminen ja kahden tekonurmikentän sekä yleisurheilukentän pinnoitteen uusinnat.

Vihdissä liikutaan vauvasta vaariin

Varhaiskasvatusikäiset ja 1. ja 2. luokkien oppilaat ovat säännöllisen uinninopetuksen piirissä. Kaikki Vihdin koulut ovat mukana Liikkuva koulu -hankkeessa. Kouluilla on järjestöjen kautta kerhotoimintaa, jossa liikutetaan viikoittain noin 1000 peruskoululaista. Kunnan kuntosali on maksutta käytössä kaikille yläkoululaisille. Kaikki 5. ja 8.-luokkalaiset pääsevät maksutta uimahalliin. Lisäksi tarjolla on Uintipussi, jolla koko perhe saa 20 eurolla kuukauden rajattomat uintikerrat. Kunnan ja kolmannen sektorin SporttiKortti kaikille lapsille ja nuorille on maksuton etu, jonka avulla he pääsevät kokeilemaan lajeja. Vihti-Ski Center tarjoaa talvella 2018/2019 vihtiläisille ykkösluokkalaisille maksuttoman laskettelun kausikortin.

Soveltavaa liikuntaa ikääntyville toteutetaan liikuntajärjestöjen ja kunnan liikuntapalvelun kautta. Kunnon Miehet -senioriryhmä liikuttaa itseään ja muita kuntalaisia joka viikko. Kunnan lähimmäisen liikuttajat ja Nummelan Palloseura käyvät kotona liikuttamassa vanhuksia. Tuovi Siiri Hännisen säätiö ja Kuntokeskus Balanssi ovat sopineet Vihdissä yhteistyöstä.  Yhteistyön tavoitteena on saada sata passivoitumisvaarassa olevaa ikäihmistä ohjattuun liikuntaan. +68-vuotiaat pääsevät tiettyinä aikoina maksutta uimaan ja kuntosalille.

Suomen liikkuvin kunta –kilpailu järjestetään 17.1.2019

Kilpailun järjestää Kuntaliitto yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Toista kertaa järjestettävässä Suomen liikkuvin kunta -kilpailussa etsitään kuntalaisten liikuntamahdollisuuksia erinomaisesti edistänyttä kuntaa. Tänä vuonna teemana on kuntien elinvoimaisuus ja yhteisöllisyys. Voittaja julkistetaan Helsingin Hartwall Areenalla 17.1.2019 järjestettävässä Urheilugaalassa. Viime vuonna kilpailun voiton vei Asikkala.