Kakkuja, kakkuja – intohimoisesta harrastuksesta ammatiksi

Kakkuja, kakkuja – intohimoisesta harrastuksesta ammatiksi

SB Bakeryn Susanna Boströmin käsissä syntyy kakkuja joka lähtöön lasten syntymäpäivistä yritysten tilaisuuksiin ja häihin. Omaperäisen kakun saa varmasti toivoi sitten eri ammatteihin liittyviä koristeluja tai vaikka satuhahmoja. Boström tekee tilauksesta makeita ja suolaisia kakkuja sekä muita leivonnaisia.

–Olen tehnyt paljon lasten kakkuja. Pidän siitä eniten. Nyt on tulossa ylioppilasjuhlia, joten kalenteri on täynnä. Pitkin kesää on tilauksia häihin, syntymäpäiväjuhliin ja rippijuhliin, mutta tilaakin on vielä. Tilauksen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Hääkakkuja on kyselty jo vuodelle 2020, Boström kertoo.

Se, kuinka isolle juhlakansalle Boström pystyy tarjottavat leipomaan, riippuu samanaikaisten tilausten määrästä, sillä kylmätilojen tulee riittää kaikille leipomuksille. Esimerkiksi 200 hengen hääkansalle tarjottavat kyllä saadaan tehtyä.

Kakkuja riittää moneen makuun, mutta Boströmin omat lempikakut ovat perinteinen kermakakku, kinuskikakku, ihanan raikas juustokakku sekä suolaisista kakuista kinkkuvoileipäkakku. Maku on tärkein, mutta ulkoisesti hieno kakku on Boströmin mielestä huoliteltu ja näyttävä. Hyvin yksinkertaisellakin koristelulla voi saada aikaan komean kakun.

Kun kakkuja valitsee juhliinsa kannattaa huomioida omat mieltymykset, vierasmäärä sekä erityisruokavaliot.

–Kinkku on voileipäkakuista varma valinta, jos ei tiedä, onko vieraissa esimerkiksi kala-allergisia. Kaikki eivät pidä sokerimassasta, joten kermakakku on hyvä peruskakku. Kermakakun koristelu on kuitenkin rajallisempaa, todella kauniita niistäkin silti saa tehtyä.

–Minä ideoin ja annan ehdotuksia, jos asiakas ei ihan tiedä, millaisen kakun haluaa. Minulle voi lähettää kuvan minkä tyylistä kakkua toivoo, mutta en kopio toisten kakkuja.

Boström aloitti tilauskonditoriatoiminnan viime keväänä.

–Alku on lähtenyt hyvin käyntiin ja asiakkaat ovat löytäneet yritykseni hyvin. Tilauksia tulee koko ajan enemmän, kun ihmiset oppivat tuntemaan tuotteeni ja minut. Palaute on ollut kannustavaa. Välillä tulee ihanaa palautetta ihan kuvan kanssa, hän iloitsee.

Kitarakakku. (Kuva: Susanna Boström) 

Harrastuksesta ammatiksi

Nykyään Boström leipoo kakkuja ammatikseen, mutta kaikki alkoi harrastuksesta.

–Olen tehnyt kakkuja vuosia. Omien lasten syntymäpäiväkakuista se lähti. Halusin niissä kokeilla aina jotain uutta ja ihmeellistä. Sitten kiinnostuin enemmänkin kakkujen tekemisestä ja siitä se lähti.

Taidot kehittyivät vähitellen ja Boström leipoi kakkuja ystäviensä ja naapuriensa pyynnöstä.

–Minulla oli rima korkealla, enkä mennyt sieltä, missä aita on matalin. Kokeilin aina jotain aiempaa vaikeampaa tai extraa.

Ammatti kakkujen tekemisestä muodostui vähitellen.

–Tein kakkuja pari vuotta sivutoimisesti ja olin muuten töissä kaupan alalla. Mietin kuitenkin jo viitisen vuotta sitten, voisiko tästä tulla ammatti. Samalla mietin kuitenkin myös sitä, meneekö leipomisesta into ja kiinnostus pidemmän päälle, jos harrastuksesta tulee työ. Jäin sitten miettimään vielä pariksi vuodeksi, kunnes lämpenin leipurikondiittoriasialle sen verran, että hain kouluun.

Boström opiskeli Espoon Omniassa kaksi vuotta ja valmistui viime keväänä leipurikondiittoriksi. Viime syksynä hän aloitti kondiittorin ammattitutkinnon ja valmistui tänä keväänä. Vielä olisi mahdollista jatkaa opiskelua kondiittorimestariksi.

–Ehkä vielä jonain päivänä jatkan opiskelua, mutta nyt keskityn yrittämiseen, hän sanoo.

Vähitellen ajatus yrittämisestä kypsyi riittävästi ja Boström irtisanoutui S-ryhmästä 27 työvuoden jälkeen. Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä jännitti, mutta Boström on ollut tyytyväinen.

–Aloitin viime huhtikuussa Veikkoinkorvessa päätoimisena yrittäjänä. Olihan se iso muutos, mutta olin jo opiskeluaikana irtautunut osittain töistäni. Tämä on nyt oma maailmansa, joka vaatii opettelemista pois tutusta ja turvallisesta. YritysVihti auttoi minut alkuun. Katsoimme yhdessä liiketoimintasuunnitelmaa ja laskelmia starttirahaa varten. Sain hyviä neuvoja, iso kiitos heille.

Yrityksen omat tilat ovat tuoneet helpotusta käytännön asioihin.

–Tein kakkuja ennen kotona, mutta siellä tilat alkoivat käydä pieniksi, eikä koti ollut enää rauhoittumisen paikka, vaan ympärillä oli kaaosta koko ajan ja perhe-elämäkin kärsi. Nyt onkin ollut opettelemista, ettei kotona tehdä enää töitä, vaan saan aikaa itsellenikin, Boström kertoo.

Hyvä alku valaa uskoa tuoreen kakkuyrityksen menestykseen.

–Olen luottavaisin mielin tulevaisuuden suhteen, Boström toteaa.

SMS

Susanna Boström 
Vihdin kirkonkylän Hiiden Hurmos-tapahtumassa. (Kuva: Jonna Dunkel)