Renkaiden vaihto: Sääolosuhteiden hallinta turvallisella ajolla

Renkaiden vaihto

Suomessa autoilijoiden on vaihdettava renkaat kahdesti vuodessa olosuhteiden mukaisesti. Tämä johtuu vaihtelevasta säästä ja tienpinnan olosuhteista, jotka voivat vaihdella nopeastikin. Oikea-aikaisella renkaiden vaihdolla on merkittävä vaikutus ajoturvallisuuteen ja liikenneympäristön sujuvuuteen.

Milloin renkaat on vaihdettava?

Suomen lainsäädäntö määrää, että talvirenkaiden on oltava autossa marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää tällä aikavälillä, jos sää tai keli sitä vaatii. Kesärenkailla voi ajaa huhtikuusta lokakuun loppuun, kunhan sääolosuhteet sen sallivat.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että pelkät kalenterikuukaudet eivät ole ainoa mittari renkaiden vaihtoajankohdalle. Sääolosuhteiden seuraaminen on avainasemassa turvallisessa ajossa. Jos lämpötila laskee lähelle nollaa astetta ja tienpinta jäätyy tai lumiutuu, on talvirenkaisiin vaihdettava, vaikka kalenterissa olisikin vasta lokakuu. Vastaavasti, jos kevät on lämmin ja tienpinta on sula ja kuiva, kesärenkaille voi siirtyä jo hyvissä ajoin ennen huhtikuuta.

Sääolosuhteiden seuraaminen kelikameroilla ja ennusteilla

Nykyään sääolosuhteiden seuraaminen on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Kelikamerat tarjoavat reaaliaikaisen kuvan tienpinnan olosuhteista eri puolilla Suomea. Myös Ilmatieteen laitoksen sääennusteet auttavat arvioimaan tulevien päivien sääolosuhteita ja tekemään oikeita päätöksiä renkaiden vaihtoajankohdasta.

Muista nämä renkaiden vaihtaessa:

  • Tarkista renkaiden kunto ennen niiden vaihtamista. Renkaiden kulutuspinnan tulee olla vähintään 1,6 millimetriä.
  • Varmista, että sinulla on oikean kokoiset ja tyyppiset renkaat autoosi.
  • Vaihda renkaat parittain samalle akselille.
  • Kiristä renkaiden pultit oikealla vääntömomentilla.
  • Tarkista rengaspaineet renkaiden vaihdon jälkeen.

Turvallinen ajo kaikissa olosuhteissa

Oikea-aikaisella renkaiden vaihdolla ja sääolosuhteiden seuraamisella voit varmistaa turvallisen ajon kaikissa olosuhteissa. Muista myös noudattaa liikennesääntöjä ja ajaa vastuullisesti.

Lisätietoja: