Joulun ruokahävikin vähentäminen – vinkkejä ja reseptejä ylijääneiden ruokien hyödyntämiseen

Joulun ruokahävikin vähentäminen - vinkkejä ja reseptejä ylijääneiden ruokien hyödyntämiseen

Suunnittelu on puoli voittoa

Joulun ruokahävikkiä voidaan vähentää merkittävästi jo ennen juhlaa. Suunnittele joulumenu huolellisesti ja osta vain tarvittavat määrät.

Muista ottaa huomioon myös vieraiden erityistoiveet ja -ruokavaliot, jotta kaikki ruoka tulee syödyksi.


Säilytys on avainasemassa

Oikeaoppinen ruoan säilytys auttaa pitämään ruoan tuoreena pidempään. Varmista, että jääkaappisi on tarpeeksi kylmä ja että ruoat on pakattu ilmatiiviisti.

Käytä läpinäkyviä säilytysastioita, jotta näet helposti, mitä jääkaapissasi on, ja syö vanhimmat ruoat ensin.


Uudelleenkäytä ylijääneet laatikot

Joululaatikot, kuten porkkana- ja lanttulaatikko, maistuvat herkullisilta myös seuraavana päivänä. Voit lämmittää ne uudelleen tai käyttää niitä osana uutta ruokaa, kuten piirakoiden täytteenä.

Myös kylmänä nautittuna ne ovat herkullisia, esimerkiksi salaatin kanssa.


Kinkusta monenlaista herkkua

Jos joulukinkkua jää yli, sitä voi hyödyntää monin eri tavoin. Tee siitä esimerkiksi kinkkupiirakkaa, kinkkukastiketta tai kinkkusalaattia.

Kinkun palat voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin keitoissa tai muissa ruoissa.


Käytä ylijääneet leivonnaiset

Joulutortut, piparkakut ja muut leivonnaiset voi murskata ja käyttää esimerkiksi jälkiruokien pohjana. Piparkakkumurska sopii erinomaisesti esimerkiksi juustokakun pohjaksi.

Voit myös tehdä niistä uudenlaista jälkiruokaa, kuten piparkakkutrifleä tai joulutorttujäätelöä.


Kalasta kylmäsavulohipastaa

Jos graavikala tai kylmäsavulohi jäävät syömättä, ne voi hyödyntää pastakastikkeessa tai tehdä niistä kalatahnaa leivän päälle.

Kalasta valmistettu piirakka tai quiche on myös herkullinen tapa hyödyntää ylijääneet kalatuotteet.


Juomien hyödyntäminen

Ylijääneet juomat, kuten glögi tai viini, voi käyttää ruoanlaitossa. Glögistä voi tehdä kastikkeita tai jälkiruokia, ja viiniä voi käyttää kastikkeiden ja pataruokien pohjana.

Myös juomien pakastaminen on mahdollista, ja niitä voi käyttää myöhemmin esimerkiksi smoothieissa tai keitoissa.


Lahjoita ylijäänyt ruoka

Jos tiedät, että sinulle jää paljon ruokaa yli, harkitse sen lahjoittamista. Monissa paikoissa on järjestöjä, jotka ottavat mielellään vastaan ylijääneitä ruokia ja jakavat ne vähävaraisille.

Tämä on erinomainen tapa vähentää hävikkiä ja samalla auttaa muita. Ja kun mietit joululahjan ostamista, muista, että myös ruoan lahjoittaminen voi olla arvokas lahja.


Kompostoi biojäte

Kaikki ruoka ei välttämättä tule syödyksi, mutta se ei tarkoita, että se menisi hukkaan. Kompostoi biojäte ja käytä sitä myöhemmin puutarhassasi.

Kompostointi on ympäristöystävällinen tapa käsitellä biojätettä ja se auttaa vähentämään kaatopaikalle menevän jätteen määrää.


Yhteenveto

Joulun ruokahävikin vähentäminen vaatii suunnittelua, mutta se on vaivan arvoista. Oikeilla valinnoilla ja luovuudella voit hyödyntää ylijääneet ruoat monipuolisesti ja vähentää samalla jätteen määrää. Joulun aikaan on hyvä muistaa, että ruoka on arvokasta ja sen kunnioittaminen on osa juhlan henkeä.