Sähkösopimuksen valinta – näin löydät parhaan sopimuksen itsellesi

Sähkösopimuksen valinta

Sähkösopimus on tärkeä osa jokaisen kotitalouden kulutusta. Sähkösopimuksen valinta voi kuitenkin olla haastavaa, sillä tarjolla on monia erilaisia sopimuksia erilaisilla hinnoilla ja ehdoilla. Tässä artikkelissa kerromme, miten löydät parhaan sähkösopimuksen itsellesi.

Sähkösopimuksen hinnoittelu

Sähkösopimusten hinnoittelutapa vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon sähköstä maksat. Kolme yleisintä hinnoittelutapaa ovat:

  • Kiinteähintainen sähkö

Kiinteällä sähkösopimuksella sähkön hinta on sama koko sopimuskauden ajan. Tämä tarjoaa turvallisuuden tunteen, sillä sähkön hinta ei voi nousta sopimuksen aikana. Kiinteä hinta voi kuitenkin olla myös kalliimpi kuin pörssisähkö, jos sähkön hinta on alhainen.

  • Pörssisähkö

Pörssisähkön hinta määräytyy sähkömarkkinoilla. Pörssisähkö on usein edullisempi kuin kiinteähintainen sähkö, jos sähkön hinta on alhainen. Pörssisähkön hinta voi kuitenkin nousta merkittävästi, jos sähkön hinta nousee.

  • Pakettisähkö

Pakettisähkö on yhdistelmä kiinteää ja pörssisähköä. Pakettisähkön hinta koostuu kiinteästä perusmaksusta ja pörssisähkön hinnasta. Pakettisähkö voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat jonkin verran turvallisuutta sähkön hinnan suhteen, mutta et halua maksaa kiinteästä sähköstä liikaa.

Sähkönkulutus

Sähkönkulutus on myös tärkeä tekijä sähkösopimuksen valinnassa. Jos sähkönkulutuksesi on suuri, kannattaa harkita kiinteähintaisen sähkön sopimusta. Kiinteä hinta voi säästää rahaa, jos sähkön hinta nousee. Jos sähkönkulutuksesi on pieni, voi pörssisähkö olla edullisempi vaihtoehto.

Sähkön alkuperä

Sähkön alkuperä on myös hyvä huomioida sähkösopimuksen valinnassa. Jos haluat tukea uusiutuvaa energiaa, voit valita sähkösopimuksen, jonka sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Muita tekijöitä

Muita tekijöitä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota sähkösopimuksen valinnassa, ovat esimerkiksi:

  • Sähkön toimittaja

Sähköntoimittajia on Suomessa useita. Eri toimittajat tarjoavat erilaisia sähkösopimuksia, joten kannattaa vertailla eri tarjouksia.

  • Sähkösopimuksen ehdot

Sähkösopimuksen ehdot kannattaa lukea huolellisesti ennen sopimuksen allekirjoittamista. Ehdoissa on määritelty esimerkiksi sopimuksen kesto, irtisanomisaika ja mahdolliset lisämaksut.

Sähkösopimuksen vertailu

Sähkösopimuksen valinta kannattaa aloittaa sähkösopimusten vertailusta. Sähkösopimusten vertailupalveluiden avulla voit vertailla eri sähköyhtiöiden tarjouksia helposti ja nopeasti.

Näin löydät parhaan sähkösopimuksen

Seuraavien vinkkien avulla löydät parhaan sähkösopimuksen itsellesi:

  1. Selvitä oma sähkönkulutuksesi.
  2. Harkitse, haluatko kiinteähintaisen, pörssisähkön vai pakettisähkön sopimuksen.
  3. Mieti, onko sinulle tärkeää tukea uusiutuvaa energiaa.
  4. Vertaile eri sähköyhtiöiden tarjouksia.
  5. Lue sähkösopimuksen ehdot huolellisesti ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Jos et ole tyytyväinen nykyiseen sähkösopimukseesi, voit vaihtaa sen toiseen sopimukseen. Sähkösopimuksen vaihtaminen on helppoa, ja sen voi tehdä milloin tahansa.