Tunnin juna etenee – tämä on tilanne nyt

Tunnin juna etenee - tämä on tilanne nyt

Tunnin juna, nopea junayhteys Turun ja Helsingin välillä, on edennyt merkittävästi. Hankkeen tavoitteena on rakentaa uusi oikorata Espoosta Lohjan kautta Saloon, joka yhdessä Espoon kaupunkiradan, Salo–Turku-kaksoisraiteen sekä Turun ratapiha-alueiden kanssa mahdollistaa matka-ajan lyhenemisen merkittävästi. Alkuvaiheessa matka-aika lyhenee yli puolella tunnilla, ja kun kalusto saadaan vastaamaan uuden radan mahdollistamaa maksiminopeutta, matka-aikaa lyhenee miltei tunnilla. Tällöin matka Turun Kupittaalta Helsingin Pasilaan kestää tasan tunnin.

Rakentaminen

Hankkeen edistäminen on ollut keskeinen osa Petteri Orpon (kok) hallituksen ohjelmaa. Hallitus on käynnistänyt hankkeen parantamalla Salo–Kupittaa-väliä sekä rakentamalla Espoo–Lohja-rataa, joka kytkee Lohjan ja Vihdin tiiviimmin osaksi Helsingin työssäkäyntialuetta.

Kustannukset

Hankkeen toteutus on osa hallituksen lähes 3 miljardin euron liikenneinvestointiohjelmaa, johon sisältyy myös muita raideyhteyksien parannuksia eri puolilla Suomea. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat merkittävät, ja sen rahoitus vaatii sekä kansallista että mahdollisesti myös EU:n rahoitusta.

Potentiaaliset hyödyt

Tunnin juna -hanke on saanut laajaa tukea, sillä sen uskotaan tuovan merkittäviä hyötyjä niin yksittäisille matkustajille kuin laajemmalle yhteiskunnallekin. Päivittäin junalla kulkeva työmatkustaja voi säästää vuodessa jopa kaksi viikkoa matka-aikaa, ja hankkeen myötä 1,5 miljoonaa suomalaista yhdistyvät samalle työssäkäyntialueelle. Tämä takaa, että tulevaisuuden työpaikat löytävät osaajansa. Lisäksi Tunnin juna kytkee Suomen osaksi eurooppalaisen liikenteen ydinverkkoa, mikä avaa uusia mahdollisuuksia sekä kansalliselle että kansainväliselle liikenteelle.

Tunnin Juna ja Vihti

Vihti on yksi kunnista, joka hyötyy suoraan Tunnin junan rakentamisesta. Espoo–Lohja-radan myötä Vihti kytkeytyy tiiviimmin osaksi Helsingin työssäkäyntialuetta. Uuden radan myötä matka-aika Helsingin ja Vihdin välillä olisi IC-junalla noin 35 minuuttia ja lähiliikenteen junilla noin 41 minuuttia. Vihdin kunta on ajanut radan kehittämistä aktiivisesti, ja Tunnin junan myötä myös paikallisliikenteen junille avautuu uusia mahdollisuuksia.

Tunnin Juna ja Lohja

Lohja on toinen kunta, joka hyötyy suoraan Tunnin junan rakentamisesta. Uusi rata kulkisi myös Lohjan kautta, mikä parantaa merkittävästi Lohjan yhteyksiä pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia sekä Lohjan asukkaille että alueen yrityksille.

Millainen radasta on tulossa

Tunnin juna -hanke on suunniteltu toteutettavaksi kaksiraiteisena, mikä mahdollistaa junaliikenteen sujuvuuden ja nopeuden. Uuden radan maksiminopeus on suunniteltu olevan 300 km/h, mikä mahdollistaa matka-ajan lyhentämisen merkittävästi. Uusi rata on noin 40 kilometriä nykyistä rantarataa lyhyempi, mikä myös edesauttaa matka-ajan lyhentämistä.

Yhteenveto

Tunnin juna -hanke on merkittävä askel kohti tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää liikennettä Suomessa. Vaikka hankkeen täydellinen toteutus vaatii vielä työtä, sen edistäminen on jo nyt tuonut merkittäviä hyötyjä niin yksittäisille matkustajille kuin laajemmalle yhteiskunnallekin. Hankkeen myötä 1,5 miljoonaa suomalaista yhdistyvät samalle työssäkäyntialueelle, mikä takaa, että tulevaisuuden työpaikat löytävät osaajansa.

Lisätietoa Tunnin juna -hankkeesta:

  1. Tunnin juna -hanke
  2. Tunnin juna -hanke Yle Uutiset
  3. Tunnin juna -hanke Helsingin Sanomat